Fluefiske etter sei

Fluefiske etter sei
31.10.2012

Ryktet gikk, at enkelte hadde fisket sei med flue på en av grunnene i Stjørdalsfjorden. Jeg tente på ideen, da vi hadde hatt flere bomturer med vanlig fiske med pilk.

Les mer

Fire metoder med samme flue

Fire metoder01
09.08.2010

De siste årene har jeg fylt flueskrinet med alle mulige typer fluer og mønstre. Gleden er alltid like stor når jeg kiler plass til en ny flue.

Les mer

Sakshaug Lilla

Sakshaug Lilla e
01.02.2010
Den svenske journalisten Åke Nord skal ha litt av æren for at denne flua ble kjent og etterspurt. Han fisket sammen med noen kompiser på Hofstadvaldet i Stjørdalselva. En dag i 1999 dro han opp en skyteklump med ei skillelig Rock
Les mer

Streaking Caddis

Streaking Caddis 04
15.06.2009
Denne flua har Lennart Bergquist laget og er omtalt i hans bok Flugbinding på mitt sätt. Den etterligner store vårfluer. Den har svært god flyteevne og fiskes stripende, gjerne også om det er bølger eller strømmende vann. Den er effektiv til både ørret- og røyefiske. Jeg lager også noen mørkere varianter som jeg bruker på sjøørretten.
Les mer

Klekkofonen er her!

Klekking
05.06.2009
Norges Jeger- og Fiskerforbund har tatt steget og lanserer som de første en landsdekkende klekkevarsling på mobil. Meld deg på og få varsel om hvor og når det klekker relevante insekter for fluefiske i din region av landet.
Les mer

Gulbrandsen Spesial

Gulbrandsen Spesial04
18.05.2009
Trygve Sverre Gulbrandsen var stasjonsmester på Flornes stasjon på Meråkerbanen, som går gjennom Stjørdalen til Storlien. Han var der fra 1959 til 1960. Det var nok ikke uten grunn at han seg søkte seg til denne plassen. Bare et steinkast unna stasjonen var Stjørdalselva, med kjente fiskeplasser, som Bruhølen, Rønninghølen og Mølskhølen like i nærheten. Gulbrandsen bandt sine egne fluer og var blant de første her til å importere materialer fra Amerika og England.
Les mer

Superpuppan

Superpuppan 04
24.03.2009
Vårt eget Team Elbe Normark medlem, Jon Eivind Schefte, har de siste årene figurert i bladet Jakt & Fiske som deres fluebinderprofil. Her er hans bindebeskrivelse av superflua Superpuppan.
Les mer

Ally’s Shrimp

Ally’s Shrimp04
16.02.2009
Dette er ei rekeflue, laget av Alastair Gowan, UK, på midten av åttitallet. Flua fisket godt og mønsteret spredde seg som en farsott blant laksefiskere.
Les mer

Black Ant

Black Ant 04
19.01.2009
Nok en gang har jeg latt meg inspirere av Lennart Bergquist, og hans "Flugbinding på mitt sett." I boka si har han tatt for seg insekter og deres imitasjoner, som er fiskbare her. I perioder av sommeren/høsten svermer mauren. Da kan en ikke komme utenom Black Ant ved både harr og ørretfisket.
Les mer

Trippel Svensson

Trippel Svensson04
01.12.2008
Mange som har fisket en sesong i Stjørdalselva har en eller annen gang møtt på Jan Inge Svensson. Den entusiastiske fluefiskeren er lett å legge merke til. På slutten av nittitallet laget han ei flue for sjøørretfiske. Men han tok feil, ikke sjelden viste det seg at flua også var uimotståelig for laksen.
Les mer

Europea nr. 12

Europea nr. 12_04
03.11.2008
Erling Sand skrev i sin bok "Hvilken Flue" at det franske fluefirmaet Ragot i Bretagne i sin tid lanserte tolv fluer for det europeiske markedet. Fluene ble kalt Europea nr 1 til 12. Av disse var det nr 12 eller E-12:an som ble mest populær, spesielt i Norden. I Sverige gikk den under navnet Tolvan og alle fluefiskerne visste da hvilken flue det var snakk om. Flua imiterer både vår- og steinfluer. Den kan fiskes som opphenger for ei dyptgående våtflue eller som ei selvstendig flue. Den fisker best i krokstørrelsene 10 og 12 og er god på så vel ørret som harr.
Les mer

To gubber og en elvegris

paddy-fjerner-flue
13.10.2008
Paddy sitter og roter i en av Solans fluebokser. Han dytter borti fluene med en finger samtidig som han grynter noe uforståelig hver gang fingeren treffer ei ny flue. Etter ei stund tar han ei flue ut av boksen for å se nærmere på den. Han sitter lenge og studerer den før han sier: "Har du tatt mye fisk på denne?"
Les mer

The Spy Fly

The Spy Fly4
06.10.2008
Jeg leste om fluas opprinnelse i boka "Fluer i Regnbuens farger" av Arild Guthje-Fredriksen. Det var ei morsom historie Ole Johan Myhre fortalte om fisket på Hembrevaldet i Stjørdalselva for over førti år siden. Han kjente elva, fisket godt og hadde ei flue han nektet å vise frem for de andre fiskerne. Han holdt mønstret for seg selv i mange år og tok mye laks og sjøørett på den. Fiskekameratene visste at han hadde ei spesiell flue, men greide aldri å avsløre den, før han selv gjorde det.
Les mer

March Brown

March Brown 4
08.09.2008
March Brown er en ørretflue de fleste fluefiskere har stiftet bekjentskap med. Mønsteret i forskjellige varianter har vært i bruk siden på 1600-tallet. Fridtjof Nansen skal ha uttalt at han med to March Brown og ei eske fyrstikker skulle han overleve en sommer. Lars Lenth og Andreas Fismen viste oss også at fluene fortsatt duger.
Les mer

Jeannie

Jeannie 4
01.09.2008
Kelson gir Mr. W. Brown æren for å ha komponert mønsteret på Jeannie rundt 1850. Han fisket for et meste i elva Dee i Skottland. Det store gjennombruddet fikk den etter at A. H. Wood startet med flytelinefisket. Både denne og enkle mønster som Blue Charm, Logie, March Brown og f.eks Thunder & Lightning ble da bundet på tynne enkelt- eller dobbelkroker. Det er nok som lowwaterflue Jeannie er mest kjent.
Les mer

Høysesong for tørrfluefiske etter harr i august og september

Harrfiske om høsten
11.08.2008
En av sesongens siste muligheter for godt tørrfluefiske er å prøve seg på etter harren. Harren er en fisk som villig vekk stiger og tar tørrfluer, uansett om det er levende insekter på vannet eller ei.
Les mer

Fluekasting - Enkelt og greit!

Fluekasting Enkelt og greit
04.08.2008

Det er sant at en dyktig fluekaster ikke nødvendigvis er en dyktig fisker, men det er meget sannsynlig. - En som er god til å kaste langt, er meget god til å kaste litt kortere. Det hele handler for oss fluefiskere om å beherske det utstyret vi benytter!

Les mer

Fasanhalenymfen - PTN (Pheasent tail nymph)

Fasanhalenymfe 4
28.07.2008
Fasanhalenymfen er kanskje verdens mest kjente døgnfluenymfe. Den ble laget av engelskmannen Frank Sawyer på slutten av det attende århundre. Han brukte for øvrig kobbertråden som bindetråd. Selv om vi bruker bindetråd, trenges det svært få materialer til den ferdige nymfen.
Les mer

Bedre enn Heggeli

Bedre enn Heggeli 4
07.07.2008
Det å blåse støvet av gamle mønstre bringer frem mange og gode fiskeminner. De fleste fluefiskere kjenner til Heggeli eller Heggeli Fly som den het til å begynne med. Den ble laget av Bernard Caspari for fiske i Heggelivannene i Nordmarka, men spredte seg raskt over hele Norge. I Midt-Norge er en lokal variant kjent under navnet Bedre enn Heggeli.
Les mer

En god gammel sliter - Thunder & Lightning tube

Thunder Lightning tube01
16.06.2008
Siden siste del av attenhundretallet har Thunder & Lightning vært en av de mest brukte laksefluer i Norge. Det er sannsynligvis det fluemønsteret det er tatt flest laks på opp gjennom årene. I følge Kelson tilskrives flua skotten James Wright. Han lagde denne og flere andre laksefluer på midten av 1800-tallet.
Les mer

Rusty Rat

Rusty Rat3
12.05.2008
Disse fluene har ikke noe med rotter å gjøre. RAT er initialene til den amerikanske fluebinderen Roy Angus Thomson. Den første han laget i rat-serien var en Grey Rat. Om få år har den hundreårsjubeleum. Den ble meget populær blant fiskevenner. Etter hvert kom det flere varianter av fluene, deriblant Rusty Rat. Denne minner faktisk om en forenklet utgave av Jock Scott. Rusty Rat i små dobbelkroker er gode sommerfluer og er fortsatt en av mine favoritter.
Les mer

Willie Gunn

Willie Gunn4
25.02.2008
Willie Gunn er en av de mest suksessfulle hårfluene i Skottland. Den bindes på enkel, dobbel og trippelkrok, men den blir oftest bundet som waddington eller tube. Her er bindebeskrivelsen.
Les mer

Utvid fluefiskesesongen med Gjeddeflua

Gjeddeflua
28.01.2008
En innbitt laksefisker kan ha ønsker om å fiske med flue både før og etter den ordinære sesongen. Jeg har enkelte år spent på meg skiene og fisket ørret fra iskanten i åpne bekker og vann ved påsketider. Dette var før vi begynte å fiske etter sjøørret i sjøen vår og høst. I Trøndelag har vi innslag av gjedde i enkelte vann, men det har ikke vært noen tradisjon og fiske etter den med flue.
Les mer

Mini-shadowen Fägis

Fägis1
31.12.2007
Sunray Shadow har i mange år vært ei populær laksetube. Miniutgaven av denne kalte mine svenske venner for Fägis. Det er ei enkel, men effektiv tube på lita sommervarm elv. Sommervarm elv nå? Ja -hvorfor ikke drømme deg bort og bruke rolige fridager til å binde deg en ny go'flue? Det går snart mot lysere tider igjen...
Les mer

Det enkle kan være det beste

Orange Shrimp
20.08.2007
Jim Love fra Grantown on Spey i Skottland besøkte Norge flere ganger på nittitallet. Han underviste i klassisk speykasting. Jeg hadde gleden av å bli kjent med han og besøkte han et par ganger hjemme i Skottland. Han hadde fisket hele livet. Han døde dessverre, bare 70 år gammel, i juni 2004.
Les mer

”Svart magi” mot laksen

Laks Forra
30.07.2007
Flua Black Power fant jeg avbildet i ei bok med bilder av fluer vinteren 1988. Jeg likte den og begynte å lage noen eksemplarer. Dette med marabou var for meg noe nytt. Etter å ha testet flua i vasken var jeg ikke i tvil. Den levde i vannet. Jeg kunne nesten ikke vente til premieren.
Les mer

Generelt om fluefiske

Fluekast gress
09.07.2007
Fluefiske blir stadig mer populært og stadig flere ønsker å lære seg å kaste med fluestang. Mange er allerede mer eller mindre drevne fluekastere, men felles for alle er behovet for å trene på kastingen på våren. Vårparten og forsommeren er høysesong for de som driver fluekastekurs, og ved å delta på et slikt høyner du nivået ditt uansett om du er nybegynner eller mer dreven. Fluekasting kan sammenliknes med for eksempel golf, du blir dyktigere jo mer du trener teknikk. Og du lærer stadig noe nytt!
Les mer

Provoser laksen!

Black yellow blue
25.06.2007
Du bør merke deg mønsteret til Black, yellow, blue, - for dette er ei flue jeg virkelig har hatt suksess med under laksefiske. Det er ikke bløff når jeg skriver det, og mange synes sikkert det er rart at jeg offentliggjør denne, ...men det kan jeg jo selv avgjøre når jeg selv har laget den...
Les mer

10 feil for fluefiskeren

Jon Eivind fiskeguide web
22.05.2007
Det er mange måter å lære på. Enten lese seg til kunnskap på andres erfaringer, eller lære på egen eksperimentering. Den siste er den tyngste måten å gjøre det på, men du husker av egne feil. Selv har jeg praktisert begge metodene.
Les mer

Ekker og L-Ekker

Ekker web
07.05.2007
Team Elbe Normark medlem Jon Eivind Schefte viser oss hvordan vi binder et par av hans gode laksefluer.
Les mer

Orange Tube i solskinn

Orange Tube
19.03.2007
Orange Tube er en av Jon Eivinds "sikkerstikk" etter laksen. Han bruker flua i solskinn og forteller at den vises godt i vannet. Her er bindebeskrivelsen.
Les mer

Egras Swimming Caddis Pupa

1F.NO. Egras Mimicry Caddis Pupa WF 08-05.jpg
15.08.2005
Vi tar for oss en effektiv vårflue som ser bra ut, men som er kjempelett å binde. Har du bindematerialene klare er det ikke mange minuttene før du kan ha en tilsvarende flue klar til bruk.
Les mer

Disco nymfer

bilde-4-disco.jpg
23.07.2005
Solan Renolen fra Team Elbe Normark har sendt oss dette enkle men effektive fluemønsteret. Trenger du et enkelt fluemønster som det går fort å binde, selv for nybegynnere, er dette unikt.
Les mer

Smygfiske i "Slingringsmonna".

0C3W0033.jpg
07.06.2005
Vi ålet oss ut på en klippe. Under oss buldres det i den strie strømmen. "Bare litt til.." Både Jarle og Bjørnar hadde smugtittet før jeg kom, og de viste hva jeg kom til å se. Under oss svømte det flere flotte fisker.
Les mer

"Skal du fiske, eller skal du fange fisk?"

marginata.jpg
09.05.2005
Hva er det med disse magiske og vakre døgnfluene? Hvorfor får vi frysninger nedover ryggen i 25 plussgrader bare vi ser en ørret stige rolig til vannskorpen og slurper i seg en nyklekket dun? For mange fluefiskere er det nettopp døgnfluenes fasinerende livssyklus som har gjort dem "hekta".
Les mer

Egra´s Mimicry Børstemark

Egras_mimicry_borstemark.jpg
26.11.2004
Det finnes hundrevis av børstemarkimitasjoner på markedet i dag. Det er få som har falt meg og mitt fiske i smak. Med unntak av Robert Lai
Les mer

Flakkes kutling - en superflue til sjøørreten

Flakkes_kutling_Step_8_web.jpg
19.11.2004
Kjetil Flakke har fisket mer sjøørret enn de fleste og han har gått med på å røpe sin kanskje største hemmelighet for oss her på elbe.no. Hemmeligheten er enkel, akkurat som fluen, og imiterer som navnet røper - en kutling.
Les mer

Egra's Allround Hatcher

Egra_s_Allround_Hatcher_Step10web.jpg
02.11.2004
Denne gangen er det favorittklekkeren min jeg presenterer i avsnittet for fluebinding. Fluen har gitt meg mange flotte fiskeopplevelser over hele Norge og med denne artikkelen håper jeg at den kan gjøre det samme for deg.
Les mer

Egra's Mimicry Caddis

Egra_s_Mimicry_Caddis_Step_12_468-72.jpg
02.08.2004
Denne gangen ser vi nærmere på favoritt vårflueimitasjonen min. Den er litt vanskelig å binde, men vil du virkelig ha en flue fisken ikke kan si nei til er det verd et forsøk!
Les mer

Egra's Mimicry Mayfly

Egra_s_Mayfly_Mimicry_step_9web.jpg
26.07.2004
Vi har startet en ny spalte som kalles fluebinding. Denne uken er det en meget enkel men ekstremt effektiv flue som kommer på trykk. Steg for steg bilder.
Les mer

Mayflies - finally!

0C3W5819.jpg
10.05.2004
Endelig!! Nå har døgnfluene kommet og årets første døgnfluefiskede ørret er fanget! Dette er siste rapporter fra sørlandet, og da kan vi ikke annet enn å skrive noen ord om dette fasinerende lille insektet.
Les mer

Fjærmyggen - tørrfluefiskerens redning

0C3W5437web.jpg
05.05.2004
For mange er myggen bare en irriterende liten skapning som bare er i veien og som ikke kan brukes til noe. Det finnes mange arter av mygg, og ikke alle stikker og er i veien. Fjærmyggen er en gave til alle som lærer den og kjenne.
Les mer

Glimmerreka - kunstig effektiv

Glimmerreka.jpg
02.12.2003
Les mer