På ørretjakt i Finnmark

18.10.2016

Glem vidda – prøv kysten i stedet. Mange drømmer om en fisketur på Finnmarksvidda, men kystnære områder kan være minst like spennende i vårt nordligste fylke.

Friluftsliv i Finnmark

Randulf Valle er skribent, fotograf og eventyrer. Han har akkurat gitt ut boken "Friluftsliv i Finnmark", en bok som gir deg et godt innblikk i temaet, samt mange gode turtips.

Sørøya

Sørøya. Foto Randulf Valle

Seiland1

Seiland. Foto Randulf Valle

Seiland2

Seiland. Foto Randulf Valle

Kvaløya

Kvaløya. Foto Randulf Valle

Magerøya

Magerøya. Foto Randulf Valle

Porsangerhalvøya

Porsangerhalvøya. Foto Randulf Valle

Sværholt

Sværholt. Foto Randulf Valle

Sværholt2

Sværholt. Foto Randulf Valle

Nordkinn

Nordkinn. Foto Randulf Valle

Nordkinn2

Nordkinn. Foto Randulf Valle

Friluftsliv i Finnmark

Randulf Valle er skribent, fotograf og eventyrer. Han har akkurat gitt ut boken "Friluftsliv i Finnmark", en bok som gir deg et godt innblikk i temaet, samt mange gode turtips.

Det er første dag i juli. Min britiske kompis Dave og jeg har slått opp teltet ved et vann på øya Seiland i Finnmark. Selv om vi bare er et par hundre meter over sjøen har landskapet høyfjellskarakter mens vegetasjonen fortsatt bærer preg av overgangen mellom vår og sommer. Fiskestengene er rigget og vi er så smått kommet i gang med å sjekke ut vannet vi ligger ved. Jeg starter ved et bekkeos mens Dave jobber seg bortover langs bredden. De første kastene gjøres med stor konsentrasjon, men etter hvert som resultatene uteblir senkes skuldrene. Kastingen blir etter hvert mekanisk etter hvert som tiden går. Brått blir jeg var at Dave har fisk. Jeg sveiver hurtig inn sluken min, røsker til meg kameraet og legger på sprang. Rett før jeg er framme kan Dave lande en flott ørret med et fast gjellegrep. Dagens middag, og en uforglemmelig opplevelse, er sikret. 

Kystliv
Dette er en av mange fine fiskeopplevelser jeg har hatt på Finnmarkskysten de siste årene. Da jeg flyttet nordover for åtte år siden, trodde jeg at vidda skulle være lekegrinden min sommerstid, men alt i alt har jeg brukt mer tid langs kysten. En av de største fordelene med å velge kysten i stedet for innlandet er at myggen er mye mindre tallrik. En stille julidag på vidda kan insektplagen være intens, men på kysten har jeg aldri vært virkelig plaget. I indre Finnmark vil det også ofte være et innslag av hvitfisk i mange vann. På kysten er det stort sett rene bestander av ørret og røye. Kystværet er imidlertid mindre stabilt. Selv midtsommers kan det blåse kraftig, og skulle det være vindstille kommer havskodde ofte sigende og legger seg som et lokk over landskapet. Da er det viktig å ha kart og kompass tilgjengelig – og gjerne GPS i tillegg. Utstyr som telt og klær må også ta høyde for kystværet. Tenk også på vær og vind når du velger fiskeutstyr. Sverger du til flua er det lurt å ha med ei relativt kraftig stang, som takler en viss blåst.

Fiske i rykk og napp
Uten at jeg har et fullverdig statistisk grunnlag mener jeg at ørretfisket på kysten er mer ustabilt enn i innlandet. Lange perioder med dårlig bett kan avløses av noen intense timer eller minutter hvor det hogger på nesten hvert kast. Nøkkelen til suksess på kysten er derfor å holde ut til fisken er i lune. Erfarne ørretfiskere fra kystnære vann har ofte hevdet at man bør sette av ei ukes tid for å være sikker på å få med seg en skikkelig bettperiode.


SØRØYA

Finnmarks største øy er først og fremst kjent som havfiskedestinasjon, men byr også på godt innlandsfiske. Det er fisk i de aller fleste vannene på øya og flott ørret i flere av de. 

Atkomst og overnatting
Til den nordlige delen av Sørøya kommer du med hurtigbåt fra Hammerfest. Bygderuta i Sørøysundet kan ved behov legge til kai på mange småsteder, og er derfor en flott transportrute. I Sandøybotn på yttersiden av øya er det overnattingsmuligheter hos Sørøya Gjestestue. Den sørlige delen av øya når du enklest fra Hasvik. Hit kommer du med fly, hurtigbåt fra Hammerfest eller ferge fra Øksfjord. I dette området finnes flere overnattingsmuligheter. 

Fisketips
Området rundt Langvatnet, omtrent på midten av øya kan være et godt startsted. Hit kommer du enklest med hurtigbåt til Lotre.

Mer informasjon

www.gjestestua.no
www.hasvik.com
www.177finnmark.no


SEILAND

Øst for Sørøya ligger Seiland, med fjell som rager over 1 000 moh. og isbreer på toppene. Nede i dalene ligger både store og små vann med bestander av ørret og røye.

Atkomst og overnatting
Nordre del av Seiland når du med ferge fra Kvaløya, litt sør for Hammerfest. Søndre del er tilgjengelig via hurtigbåt. Overnattingsmuligheter i Hønseby og Kårhamn i nord, samt på Altneset i sør.

Fisketips
Melkevatna på den sørlige delen av Seiland kan være et bra sted å forsøke seg. På den nordlige delen av øya er Hønseby et godt utgangspunkt. Flere av vannene i sørlig retning herifra har fin fisk, og det er ikke noe dårlig tips å bruke tid i små vann og tjern. I kystnære områder kan fisket være bra fra ganske tidlig i juni, mens isen kan ligge til slutten av juni eller enda lengre i høyereliggende vann. Det skal visstnok finnes fisk i vann på over 700 moh. Nordvendte vann i trange daler er det mindre grunn til å bruke tid på ... 

Mer informasjon
www.seiland-explore.no 
www.seilandhouse.no
www.anemoneyc.com  
www.177finnmark.no


KVALØYA

De færreste tenker på å dra til Hammerfest for å fiske ørret, men det er ikke nødvendigvis en dårlig idé. Kvaløya har nemlig flere svært interessante vann med til dels stor fisk.

Atkomst og overnatting
Til Hammerfest kommer du med bil, fly eller Hurtigruta. Flere overnattingsmuligheter i selve byen, fra hotell til campingplass.

Fisketips
Har du dårlig tid er det verd å prøve vannene som ligger rett ved bilvei. Mellomvannet, som ligger rett ved flyplassen, er eksempelvis svært produktivt – selv om snittstørrelsen på fisken ikke er all verden. Storvatnet, som ligger i selve bykjernen, var tidligere et sjørøyevann i den absolutte toppklassen. Sjørøyebestanden er dessverre kraftig redusert, men vannet har også en del ørret.

Mer informasjon
www.visithammerfest.net


MAGERØYA

De fleste drar til Magerøya for å besøke Nordkapp, men det er ingen grunn til å legge igjen fiskestanga hjemme. Det svømmer nemlig fin fisk i flere av vannene på Norges nordligste øy.

Atkomst og overnatting
Kjør bil, eller reis med fly eller Hurtigruta til Honningsvåg. Bilveiene til Nordkapp og Gjesvær er gode utgangspunkter for tur. Det er flere overnattingsmuligheter i både Honningsvåg og de små fiskeværene på øya. I tillegg finnes Norges nordligste turistforeningshytte – Vannfjordhytta – på øya. Den er bygd av gamle telegrafstolper og er verd et besøk i seg selv.

Fisketips
For den som er opptatt av rekorder er Knivskjelvatna et opplagt valg. Her finnes nemlig Norges nordligste ferskvannsørret.

Mer informasjon
www.nordkapp.no


PORSANGERHALVØYA
Sør for Magerøya ligger Porsangerhalvøya. Noe av området er grønt og frodig, mens andre regioner er den reneste steinørken. Den som orker å ta seg fram her kan oppleve et svært godt ørretfiske.

Atkomst og overnatting
Med bil kan du ta utgangspunkt i RV 889 til Havøysund eller E69 mot Magerøya. Et annet alternativ er å ta hurtigbåt fra Havøysund, som sommerstid legger til i Ryggefjord på nordkysten av halvøya. Telt er den absolutt mest praktiske overnattingsløsningen.

Fisketips
Et godt utgangspunkt kan være RV 889. Flere av vannene i kort avstand fra vegen er gode, men det kan også lønne seg å gå langt... I Snefjordvassdraget går det både laks, sjørøye og sjøørret.

Mer informasjon
www.snefjordjff.no


SVÆRHOLT

Denne smale kilen av land mellom Porsangerfjorden og Laksefjorden er et lite brukt, men spennende turområde. Her kan du være helt for deg selv, og treffer du riktig tid og sted kan du oppleve drømmefisket.

Atkomst og overnatting
Skal du utforske dette området må du ta teltet på ryggen og beina fatt fra FV 183 til Veidnes. Eventuelt kan du forsøke å få båtskyss fra Kjøllefjord til hyttegrenda i Tømmervika på østsiden av Sværholt. Telt er eneste overnattingsmulighet.

Fisketips

Å sette kursen mot Flatvika på vestsiden av halvøya kan være en god start. Mange av vannene på halvøya har fin fisk, mens andre sannsynligvis er fisketomme. Tømmervikelva har en liten bestand av smålaks. Fiskekort for elva får du kjøpt i Tømmervika. Husk kontanter. Det er langt til nærmeste minibank...


NORDKINN
Denne halvøya i Finnmark er landskapsmessig svært variert. I sørvest har den frodige bjørkedaler, de sentrale områdene er preget av viddelandskap mens de østlige delene er mer karrige og preget av stein og grus. Halvøya preges også av sine mange vann og elver, og flere steder er det mulig å få fin fisk.

Atkomst og overnatting
Til Nordkinn kommer du med fly til Mehamn, hurtigruta til Mehamn og Kjøllefjord eller med privatbil. Overnattingsmuligheter i Mehamn, Gamvik og Kjøllefjord.

Fisketips
Stjernevatna kan være et godt utgangspunkt for å utforske fiskemulighetene på halvøya, som også har flere vassdrag med anadrom laksefisk.

Mer info
www.visitnordkyn.no
www.gamvikjff.no

Randulf Valle er skribent, fotograf og eventyrer. Han har akkurat gitt ut boken "Friluftsliv i Finnmark", en bok som gir deg et godt innblikk i temaet, samt mange gode turtips. Du finner mer på www.randulfvalle.no


Tips en venn
Fyll ut feltene og trykk 'send'. Vi lagrer ingen informasjon om deg og din mottaker!

Din e-post:
Ditt navn:
Mottakers e-post: