Meny
Meny

Fang mer fisk med Rapala

Det er en myte at man ikke kan kaste med wobblere fra land. Wobblerne våre veier fra 2 gram og opp til hele 145 gram, og vi vet at du absolutt klarer å kaste langt med en wobbler på for eksempel 13 gram! Du kaster jo langt med en like tung sluk?

Hvorfor wobbler?
Man deler gjerne agntyper inn i attraksjon og imitasjon. Rapala wobblere er helt klart imitasjoner av småfisk. De er laget for å imitere fiskespisernes diett, nemlig de små fiskene. Wobblerne i seg selv svømmer som fisk, og ved å variere innsveivingen, innlagt spinnstopp og bevegelser med stangtuppen så kan du tirre rovfisken til å tro at wobbleren er en skadet småfisk.
En del av wobblerne har også attraksjonsfarger eller attraksjonslyd innebygd for å fange fiskens oppmerksomhet. Når du fisker en wobbler gjennom en stim med småfisk, vil du kunne oppleve at rovfisken bryter ut og tar wobbleren i stedet for originalen. I naturen er det jo ofte slik at det er det svakeste ledd som blir tatt, og Rapala’s wobblere er laget for å imitere nettopp disse.

Foto: Stein Ivar Iversen

Det faktum at Rapala har flest verdensrekorder på IGFAs liste (502 pr. 31/12-11) burde vel tilsi at wobblerfiske absolutt fungerer. Nr. 2 på listen er Storm med ca. 50. De norske sportsfiskerne som allerede har oppdaget dette imitasjonsfisket har mange laks, sjøørret, ørret, røyer, harr, gjedder, abbor, sei, torsk, lyr, hyse/kolje, makrell, horngjel, havabbor, kveiter og mange flere arter på samvittigheten. I tillegg ser vi også at Rapala vinner wobblertestene som har vært gjennomført av sportsfiskemagasinene i Norge.

Hva skjer når wobbleren lander i vannet?
Wobblerne har en skje foran. Når du begynner innsveivingen gjør skjea at wobbleren dykker ned til sin svømmedybde og holder seg der, vrikkende som en småfisk, under innsveivingen. Øverst på pakningen finner du svømmedypet for hver enkelt wobbler.

En wobbler med skje som peker rett ned vil gå høyt, rett under vannoverflaten. Tenk deg effekten av dette når fisken går og beiter på grunt vann, du kan faktisk fiske av like grunne områder som det fluefiskerne gjør med en slik wobbler.


En Rapala som har skjea rett frem skjærer seg dypt ned i vannet, enkelte helt ned mot 12 meter. De holder svømmedybden helt til vinkelen på sena blir så stor at wobbleren dras opp mot overflaten. Disse bør du prøve fra svaberg der du vet det er dypt, eller selvsagt fra båt.

I tillegg har vi alle wobblerne som svømmer på andre dybder med vinkling på skjea som ligger mellom disse to ytterpunktene. Som allerede nevnt står svømmedybden på pakningen.

Materialer brukt i Rapala wobblere:

Balsa
Bruken av tresorten Balsa er selve kjernen innen oppbygging av Rapala’s wobblere. Materialet er det letteste, mest høyt-flytende, og det materialet som gir mest realistisk svømmebevegelse på en wobbler. På folkemunne sier man «flyte som en dupp», men egentlig burde man sagt «flyte som balsa» på grunn av balsatreets høye oppdrift.
Når du starter innsveivingen vil skjeen i front ned, mens balsatreet vil opp. Da kommer den livfulle svømmebevegelsen som Rapala er kjent for, og som fisken lar seg trigge av.

Balsa er det mest krevende materialet under produksjon av wobblere. Balsaen Rapala bruker kommer fra balsa-plantasjer i Equador. Hvert plantefelt høstes hvert sjette år og kun den beste delen av treet blir brukt, noe som utgjør 30% av stokken. Balsatreet vokser raskt og dør naturlig etter 15 år om det ikke høstes. Rapala bruker cirka 20 hektar balsa hvert år (ca. 200.000 kvadratmeter).
Thor Heyerdals flåte «Kon-Tiki» var bygget i balsa, og modellfly-bransjen benytter seg også av den lette tresorten. Brukes også som kjerne i vindmølle-blader og kjerne i surfebrett på grunn av den lette vekten.

Abachi
Tresorten Abachi er valget når Rapala ønsker slitasjestyrke samtidig som man vil beholde livlig svømmebevegelse på wobblerne. Modellene som er laget av abachi brukes til de tøffe fiskeslagene med skarpe tenner og kraftige kjever. Skjeen trekker wobbleren ned, abachi vil opp, og dermed kommer den imitasjonsaktige svømmebevegelsen.
Det afrikanske Abachi-treet vokser sakte og blir dermed ekstremt hard og slitesterk, og tresorten er også upåvirket av fuktighet. Som et eksempel benyttes abachi både i ytterdører og som badstue-materialer.


Plast
Plast gir aller best holdbarhet og gir også mulighet for detaljert dekor og gjennomsiktighet. Wobblerne blir ekstremt slitesterke og materialet kan gi nøytral flyteevne i vann (suspending), når wobbleren er riktig vektet.
Svømmebevegelsene blir ikke like hissige som med balsa og abachi, og det kan lønne seg med spinnstopp og ulike stangbevegelser og innsveivingshastigheter for å trigge fisken til å ta.

Hybrid
Rapala lager også flere wobblermodeller som har kombinasjoner av de forskjellige materialene i seg. Eksempelvis har BX-modellene kjerne av balsa og ytterskall av plast. Dette gir lett gange og høy oppdrift, samtidig som de tåler mye juling. Andre modeller igjen har hard plastkropp påmontert PVC gummihale som gir ekstra livfull svømmebevegelse, eksempelvis X-Rap Peto og Otus.

Kvalitetssjekk
Alle Rapala-wobblere har svømt før de kommer til sportsbutikken din. Etter montering av splittring og krok blir alle wobblere testet i et vannkar. Svømmebevegelsen blir sjekket og wobbleren eventuelt justert av erfarne ansatte. Etter tanktest tørkes wobblerne i minimum 6 timer før de pakkes og skipes ut i verden.

Rapala wobblere kan grovt deles inn tre kategorier:

Floating
Flytende wobblere er perfekte til trolling/dorging og til fiske på steder med vanskelige bunnforhold. Under trolling/dorgefiske med flere stenger er det en klar fordel at wobbleren flyter, da unngår man at de synker til bunns og setter seg fast hvis man må stoppe båten, eller når du driver og fighter fisk på en annen stang. Finfisker du på steder der det er grunt eller mye rart som stikker opp fra bunnen, er det en stor fordel at du kan stoppe innsveivingen slik at wobbleren flyter opp til overflaten og du kan få den trygt forbi hindringen.

Sinking
Synkende modeller kalles også «CountDown» fordi de kan telles ned til ønsket fiskedybde. Du kaster normalt ut og når wobbleren tar vannet starter du nedtellingen mot bunnen.
CountDown synker cirka 1 meter på 3 sekund og holder denne dybden under innsveiving, helt til vinkelen på senen blir så stor at den dras opp mot overflaten.
I neste kast kan du telle kortere og dermed fiske av alle vannlag.

Suspending
Suspending betyr at wobbleren blir tilnærmet vektløs i vann. Hakeskjeen drar wobbleren ned til arbeidsdybden og under spinnstopp står den så å si stille i vannet, slik småfisk gjerne gjør.
Når du så skyter fart på wobbleren igjen, er det nærmest umulig for rovfisk og motstå fristelsen til å sette tennene i den.
Suspending wobblere er også populære til trolling/dorgefiske. Her kan man utnytte vektløsheten med å svinge båten skarpt slik at wobbleren på den ene siden stopper opp, eller gi ut litt sene for å oppnå at wobbleren står stille i vannet et øyeblikk for så å skyte fart igjen.  

Tilpass utstyret
Det er alltid viktig å tilpasse stang, snelle og fiskesene i forhold til hvilke wobblerstørrelser man skal fiske med. Når du fisker med en lett, flytende wobbler må du ned i både senetykkelse og klasse på fiskestangen. Fisker du med tyngre wobblere kan du gå opp i senetykkelse, kastevekt på stangen og snellestørrelse.

Noen eksempler
Utstyrsmessig kan du tenke innlandsfiske når du skal kaste etter for eksempel sjøørret i sjøen med wobbler. Med multifilamentlinen Sufix 832 i tykkelse 0,13mm kaster du en 13 grams wobbler langt, og bruddstyrken er fortsatt 8,2 kg. Den som liker vanlig monofilament sene best bør legge seg på 0,25-0,30mm til denne typen fiske, men da blir det kortere kastelengder fordi wobbleren må trekke med seg mer masse i form av tykkere sene gjennom luften.

Husk dessuten at fisk ofte beiter nært land, så lange kast er ikke alltid det viktigste. Setter du på en Original Floater eller en Rapala MaxRap i 11 eller 13 cm, har du dekket vanlig sjøfiske etter sjøørret, sei og andre arter.
Andre aktuelle modeller i sjøen er uten tvil RipStop, Shadow Rap, X-Rap eller MaxRap Long Range Minnow, og skal du kaste ekstra langt er X-Rap Magnum Xtreme på 16 cm/68 gram helt innenfor. Da må du imidlertid opp i størrelse på stang, snelle og sene.

Foto: Stein Ivar Iversen

Ved elvefiske med wobbler trenger du faktisk ikke sveive inn ved nedstrøms fiske. Kast for eksempel 45 grader på elva, og la wobbleren følge strømhvirvlene helt inn til den siden du står på før du sveiver inn, akkurat slik fluefiskerne gjør. Om du fisker i roligere laksekulper kan du kaste i alle retninger og jevnlig bruke spinnstopp. Til laksefiske bør du bruke en snelle i størrelse 5000/6000 og kastevekt på stangen bør ligge fra 10 til 50 gram. Multi 0,20mm+ og mono 0,40mm+.
Rapala’s wobblere er kjente «killere» etter både laks og ørret. Eksempelvis er CountDown, Jointed og Team Esko storfangere av laks og ørret.
Ikke bruk dyptgående wobblere fra land i elver bortsett fra når du skal ned i de dypeste hølene. Det er fort gjort å sette seg fast i bunn. Om det er dypt nok bør du prøve Shad Dancer, Shadow Rap Jack Deep, Shad Rap, Tail Dancer eller Scatter Rap Shad Deep. Tenk deg en vrikkende småfisk i bunnen av hølen rett foran nesa på storlaksen, test-teamene våre har i hvertfall gode fangstresultater med denne tilnærmingen.

Bruk sjokkfortom
Bruk alltid sjokkfortom når du fisker wobbler med multifilament line. Sjokkfortommen som består av monofilament sene eller fluorokarbon sene tåler mer fisketenner og bunnkontakt enn multi/braid/superline. Dessuten gir mono deg litt strekk og elastisitet når fisken raser som verst. Og aller viktigst; den er lite synlig, - du ønsker jo ikke at fisken skal se en connection mellom deg og wobbleren?

Til slutt; ikke glem at alle Rapala wobblere selvsagt også er meget effektive ved dorging og trolling fra båt!

Rapala - Fordi stor fisk spiser liten fisk!

Skitt Fiske!

0 av 3000
Du mangler 3000 før gratis frakt!