Meny
Meny

Sjøfiske fra båt

Sjøfiske fra båt har lange tradisjoner i Norge. Vår fantastiske kystlinje innbyder til fiske fra både mindre båter inne i fjordarmene og pilkefiske på dypet med større båter langt ute. Fra båten pilker man med pilk eller jig, fisker med agn, eller dorger med båten i dorgefart. Når man ligger i ro med båten og driver av gårde deler vi fisket normalt inn i tre metoder: fiske med håndholdt fiskeharpe, pilkefiske med stang og havfiske med stang. Fiskeplassene man velger når man skal fiske fra båt avhenger i stor grad av værforhold og båttype.

Dorging fra båt i sjøen
Dorging fra båt skjer gjerne på «grunnere» vann der fisken lettere ser agnet som presenteres. Det brukes forskjellige typer fiskeharpe med søkke/gummimakk/blanke rykk eller hekler som henger etter båten i laveste fart med motoren i gang. Mange velger også å ro når de dorger. Man treffer gjerne sei, makrell, torsk og lyr med denne metoden.

Foto: Stein Ivar Iversen

Dersom du dorger med stang påmontert sluk eller Rapala wobbler vil du også komme i kontakt med sjøørreten, sei, makrell og kanskje havabbor. Prøv for eksempel en Rapala Original Floater 11-13 cm, eller en MaxRap og sjansen er stor for nærkontakt med disse fiskeslagene. Sving båten jevnlig slik at wobbleren svømmer med ulik hastighet. Hugget kommer gjerne når agnet skyter fart etter først å ha svømt rolig. Man kan også dorge dypere i vannlagene ved hjelp av Cannon dyprigg montert på båten.

Foto: Stein Ivar Iversen

Pilkefiske fra båt
Med fiskeharpe, hekler eller pilk er det mest normalt å fange torsk, sei, lyr, hyse/kolje, brosme, uer og steinbit når man ligger i ro med båten og driver av gårde. Gode pilker til pilkefisket er Mørepilken, Atompilken, Interpilken og Skarpsilda Pilk. Bruker du agn på en VMC krok, vil antall fiskeslag øke. Lange er glad i agnfisk og til de mindre flyndrefiskene er det ofte best å bruke agn sammen med perler og spinnerskjeer. Kveita lar seg også lure av en hel agnfisk som f.eks. sild eller makrell.

Foto: Stein Ivar Iversen

Skal du fiske etter de aller største fiskene av artene torsk og kveite anbefaler vi å bruke shadjigger fra Storm. Dette er store imitasjoner som veier helt opp mot 510 gram, og de ser ut som byttefisk og svømmer som byttefisk. Ved fiske med shadjig så er det viktig å ikke pilke shaden opp og ned slik man gjør med en vanlig pilk. Shaden skal svømme i ulike høyder og hastigheter slik en naturlig byttefisk gjør. Svømmebevegelsene styrer du selv med stangen, og ved å sveive litt opp eller slippe ut line.

Foto: Stein Ivar Iversen

Det kan lønne seg å oppsøke en dypskrent, en markant grunne eller strømkant. Et markert platå er typisk liggeplass for f.eks. kveita. Bruk en elektronisk Humminbird i båten slik at du ser terrenget under vann, på samme måte som du ser på et kart når du er på fjellet.
Variasjoner langs bunnen gir mer mat, og bedre beskyttelse for fisken, og flere arter er glade i små grotter og sprekker å gjemme seg i.

Fisker du på dyp over 100 meter vil du nesten alltid ha best resultat dersom du bruker agn og selvlysende slanger, kuler eller lightsticks. Skal du pilke eller bruke gummimakk på slikt dyp, bør du da sette på en agnbit. Det er mørkt på dette dypet og lukt og bevegelse øker muligheten for hugg.

Fiske i noe grunnere områder eller på store undervannsplatåer er alltid spennende. En markant grunne midt i et sund eller midt ute i havet, vil danne strømmer som gjør at mat presses over grunnen og faller ned i gapet på fisken i bakkant. Legg båten foran grunna, slipp ned og driv over grunna med strømmen. Når du passerer høyeste punkt og det begynner å gå nedover vil det normalt skje noe. Samme regel gjelder for store odder under vann og andre markante ujevnheter.

Makrell fra båt
Makrellen er som regel ikke å finne nærme land før i mai/juni. Den holder seg i fjordene våre til utpå høsten og i denne perioden er den å finne omtrent overalt. Mye av føden til makrellen består av små krill. Fra båt kan man kaste eller dorge med sluk og wobbler. Bruk sildesluker som Møresilda, Atomsilda, Sildekongen og Skarpsilda i naturlige farger. En fiskehekle eller en flueopphenger foran sluken øker sjansene. Flere fisker på samtidig er ikke uvanlig. Monter et par fluer foran en Rapala wobbler og du har en giftig kombinasjon som kan gi både makrell, havabbor og sjøørret.

Foto: Stein Ivar Iversen

Sei fra båt
Seien er en fantastisk sportsfisk. Fiske etter småsei er moro når fisket ellers er dårlig, men de kan fort stjele agnet rett foran snuten på større sei eller andre fisk. Storseien kan bli over 20 kilo, og for å finne storseien trenger man oftest en robust båt, samt havfiskeutstyr av god kvalitet. Noen ganger kan seien befinne seg på 200 meters dyp mens den andre ganger jager sild i overflaten. Fiske med pilk og gummimakk fungerer på storseien. Speed opp hastigheten under innsveiving med jevne mellomrom for å trigge storseien til å ta det flyktende byttet. Ved overflatefiske etter sei har de store wobblerne vist seg å tenne storseien. Her anbefaler vi de store Rapala X-Rap i forskjellige varianter.

Foto: Stein Ivar Iversen

Torsk fra båt
Torsken fisker man oftest i nærheten av bunnen, men på sensommeren, utover høsten og på vinteren er mye av torsken på jakt etter sild i de frie vannmassene. Torsken spiser det meste og er til tider ikke vanskelig å få.
Agnfiske fra båt kan være effektivt når torsken roter på bunnen og er litt slapp og vrien å få til å ta. Fordelen med dette fisket er alle bonusfangstene av brosme, hyse/kolje og lange som kan bite på. Til dette fisket bør du bruke stenger som er myke i tuppen og viser nappet tydelig når fisken smaker på agnet.

Foto: Stein Ivar Iversen

Pilkefiske etter torsk er et mye mer aktivt fiske. Ved å pilke seg gjennom vannlagene med større bevegelser på stangen, finner man raskt dybden torsken oppholder seg på. Det er agnfisken/mattilgangen som avgjør hvor stimen av torsk oppholder seg. Under pilkefiske bruker vi farget line slik at vi vet på hvilken dybde forrige torsk tok når vi slipper pilken ned igjen. Bruk Mørepilken, Atompilken, Interpilken eller Skarpsilda Pilk med en gummimakk eller to på fortommen. En litt stivere Stand-Up stang i klasse 20-30 eller 30-50Lbs gjør susen etter torsken. Skal du ha den aller største skreien er det Storm Wildeye Jigging Shad 510 gram som gjelder. Merk at i Oslofjorden er torsken fredet, mens det er lovlig å fiske etter alle andre arter i samme fjordsystem.

Foto: Stein Ivar Iversen

Andre arter fra båt i sjøen
Lange, hyse/kolje, steinbit og kveite er alle eksklusive arter å få i båten, og ofte er det agn og bevegelig fiske nær bunnen som gjelder. En Elbe Havfiskebom påmontert harpesøkke vil presentere agnet nærme bunnen og spesielt steinbit og lange liker denne løsningen. Ferdige Elbe havfiskeslep monteres på bommen. Agn opp med makrellfilet, og fisk langs bunnen mens båten driver avgårde.

Steinbiten er lettest å få på vårparten når den kommer inn på grunnere vann for å gyte. Dunk søkket litt i bunnen og ha litt ekstra med farger og selvlysende effekter på kroken.

Kveitefiske er en opplevelse i seg selv når kveita endelig tar. Den raser gjerne av gårde flere ganger og du er helt avhengig av en god snellebrems og en god line. Gå for en stor Storm Wildeye Jigging Shad og fisk den med rolige bevegelser rett over bunnen. Monter en VMC assistkrok og stikk den inn i jigkroppens bakre del. Kveita kommer ofte bakfra og drar i halen og blir da sittende på bakre krok. På våren befinner både kveite og steinbit seg også inne på relativt grunt vann.

Foto: Stein Ivar Iversen

Utstyr
Til enkelt pilkefiske fra båt trenger du en stang på 6-7 fot, klassifisert 20 30Lbs (pund). Med en slik stang kan du bruke pilk fra 250 til 400 gram. Snellen må romme minimum 300 meter line. Bruk multifilament line fra 0,28 til 0,34 mm tykkelse. Vanlig monofilament bør ikke benyttes da dette gir for mye avdrift på grunn av tykkelse og for dårlig kroking på dypt vann grunnet strekk.

Skal du fiske jevnlig på 100 meter dyp eller mer, vil du behøve kraftigere stang og snelle. Velg en stang som er klassifisert 30-50Lbs og en snelle som rommer 6-700 meter line. Snellen bør ikke ha snørefører. Skal du fiske mye, bør du investere i en 2-girs modell som kan gires ned når du får på stor fisk. Bruk multifilament i tykkelsene fra 0,32 til 0,40 mm.

Foto: Stein Ivar Iversen

Pilk på 250 til 400g eller shadjigg fra 264 til 510 gram er det mest normale i bruk. Skill pilkene slik: Bevegelige pilker som Interpilken, lokker fisken ved å gjøre store utslag til sidene. Stive rette pilker, eksempelvis Atompilken, Skarpsilda Pilk og Mørepilken, er lettere for fisken å treffe når den angriper. Shadjiggene fra Storm imiterer fisk horisontalt og skal ikke pilkes, men fiskes med rolige bevegelser.

Havfiskebom er ideelt for arter som lange, brosme, steinbit og kveite. Denne brukes for at agnet ikke skal henge seg opp på vei ned til bunnen. Bommen holder agnet unna hovedlinen og styrer agnet med strømmen. Nærmere fisken er det vanskelig å få presentert agnet uten at alt surrer seg. For å få agnet så livlig som mulig, brukes en fortom (30cm til 1m) fra bommen og ut til agnet. Havfiskeslep kan du også få kjøpt ferdig montert i mange farger og fasonger.

Linen som brukes skal være av typen multifilament, for eksempel Sufix x8 braid, i tykkelser fra 0,23 til 0,40 mm avhengig av fiskedyp. 0,32 mm er trolig den beste allroundtykkelsen. Multifilament har den fordelen at den er tynn samtidig som den er sterk. Siden den er tynn minsker du vinkelen på linen når båten blåser den ene veien og strømmen drar pilken i en annen retning. Du skal helst fiske rett ned, da vet du alltid hvor agnet ditt er. Ved å velge en farget line som Sufix 832 Multicolor vil du alltid vite hvor dypt du fisker og hvor forrige fisk tok.

Foto: Stein Ivar Iversen

Bruk alltid fortom. Vi bruker Sufix Zippy eller Superior som fortom frem mot pilken eller shaden. En fortom i tykkelse 1,0 eller 1,2mm tåler både skarpe fisketenner og bunnkontakt. Tre en gummikule inn på linen for å beskytte toppringen. Fest en kraftig VMC Svivel til linen, knyt deretter fast fortommen. I enden av fortommen monterer du en kraftig VMC Hempevirvel, som igjen klipses i pilk eller shad. Du kan i tillegg også knyte VMC Gummimakk rett på fortommen, maks to stykker. Lengden på fortommen avhenger av hvor stor båt du er på. En hovedregel er at når du holder den første fisken i båten skal den neste fisken fortsatt være i vannet, og ikke i luften.

Et siste tips for sjøfiske fra båt. Om det er store bølger eller dønninger på havet, og du fortsetter å pilke med store bevegelser, så vil pilken ha en vandringsvei lik bølgehøyden pluss pilkebevegelsen din. Resultatet blir at pilken suser i stor fart forbi fisken. Du kompenserer dette med å pilke motsatt vei av bølgen.

God tur og skitt fiske!

0 av 3000
Du mangler 3000 før gratis frakt!